Esnaf boşuna direnmiş

Esnaf boşuna direnmiş
2000'in başında bin işyerinin faaliyette olduğu ve esnafın gelmemek için eylem yaptığı Perpa'da şu anda 3 bin 680 işyeri doldu.


Perşembepazarı ve Eminönü esnafını tek çatı altında toplayan Perpa'ya taşınmamak için direnen esnaf zararlı çıktı. Çarşıya yerleşenler üç yılda Eminönü'ne göre daha fazla iş yaptı

16/02/2003 (274 kişi okudu)

ADİL KÜÇÜK

İSTANBUL - Eminönü'nün ticaretten kurtarılarak turizm merkezi yapılmasının ilk adımı olarak gösterilen Perpa Toptancılar Çarşısı, Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü'nün ısrarlı çalışmasıyla 'uyuyan dev' olmaktan kurtuldu ve günlük 12 bin araç giriş çıkışıyla rekor kırdı.
1997 yılında Eminönü Belediyesi'nin taşınması için 1 yıl süre verdiği esnaf, Perpa'ya gitmemek için direniş yapmıştı. 2000 yılının başında sadece bine yakın işyerinin kullanıldığı Perpa, esnafın yoğun talebiyle dolmaya başladı. 4 bin 500 işyerinin 3 bin 680'ini doldurmayı başardıklarını belirten Perpa Başkanı Mithat Yümlü, sadece 800 boş dükkânları kaldığını söyledi.

Turizm merkezi
Yümlü, Perpa esnafının Perşembepazarı ve Eminönü esnafından daha fazla satış yaptığını ifade ederek, "Çarşıdaki esnafımız daha önce gelmediği için pişman oluyor. Birkaç yıl öncesine kadar yeri bile bilinmeyen Perpa'ya günlük araç giriş sayısı 12 binin üzerine çıkıyor. Bir alışveriş merkezi için rekor bir sayı. Bu çarşıda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor" dedi. Eminönü esnafının 1997'de Perpa'ya gelmemek ve bölgeyi terk etmemek için eylem yaptığını da hatırlatan Yümlü, "Eyleme katılan arkadaşlarımızın çoğu şimdi burada. Daha önce gelmedikleri için pişman oldular. Diğer arkadaşlarımızın da hem Eminönü'nün kurtuluşu, hem kendileri için Perpa'ya gelmesini bekliyoruz. Perpa, çevre yollarının kenarındaki konumuyla ulaşılması rahat ve aynı zamanda da şehir merkezine yakın bir merkezdir" diye konuştu.
Dünyanın önemli turizm bölgelerindeki turistik semtlerin önce köhnemiş bir yapıya büründüğünü, daha sonra ise turizm merkezi ilan edildikten sonra değerinin farkına varıldığını vurgulayan Mithat Yümlü, Eminönü, Beyoğlu ve Fatih'in turizm bölgesi ilan edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bunun için bölgedeki işyerlerinin kaldırılmasını da isteyen Yümlü, "Bu bölge kafelerin merkezi olmalı. Turist, ticaretin yarattığı trafik sıkışıklığından etkilenmeden tarihi yerleri dolaşmalı, kafelerde oturup dinlenebilmeli. Örneğin tarihi Gürün Han restore edilerek Gürün Otel olmalı" açıklamasını yaptı.

Para golf turizminde
Türkiye'nin turizm potansiyelini yeterince değerlendiremediği görüşünü de savunan Perpa Başkanı Yümlü, "Ülke olarak az para harcayan turistleri ağırlıyoruz. Japonya'da ya da Amerika'da bulunan golf kulüplerinin yıllık aidatı 40 bin doların üzerinde. Yoğunluk nedeniyle bir üyeye ancak yılda bir kez sıra gelebiliyor. Türkiye golf turizminde kendisini geliştirirse pastasını önemli ölçüde büyütebilir. Yılda 40 bin dolar ücret verip üç kez golf sahasını kullanmak yerine bu parayla Türkiye'de mükemmel bir tatil ve istediği kadar golf oynama şansı arayan dünyada milyonlarca zengin turist var. Türkiye'nin paralı turistleri de çekmesi gerekir" önerisinde bulundu.