Haber videosunu izlemek için TIKLAYINIZ

Kitabı incelemek için linke TIKLAYINIZ

İstanbul Ticaret Odası 24 No’lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Komitesi kendi sektörü için alanında ilk olan önemli bir çalışmaya imza attı. “Evden Eve Eşya Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları, Çözüm Önerileri” isimli araştırmasını kitaplaştırarak sektörüne kazandırdı.

Kitabın önsözünde “araştırmanın yapılmasına katkıda bulunan 20 ve 21’inci dönem İstanbul Ticaret Odası 24 No’lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ve diğer İTO üyelerine, bu çalışmanın yapılmasına öncülük eden Meclis Üyesi Ercan Karakurt’a, araştırmayı yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Muhittin Adıgüzel ile Dr. Yunus Özcan’a ve araştırmayı yayın aşamasına getiren Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü personeli Jale Karadenizli ile Ömer Kuray’a sundukları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu çalışmanın sektöre ve sektör temsilcilerine katkı sağlamasını temenni ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Kitabın hazırlanmasına öncülük eden İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Ercan KARAKURT aynı zamanda PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Üyesidir.

İTO Kitap İstanbul tarafından yayımlanan çalışmanın tanıtım toplantısında söz alan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet DEVELİOĞLU: “Böylesi bir çalışmaya ben rastlamadım. Amerika’da bir yayına rastladık ama bunun ötesinde böyle bir çalışmaya daha rastlamadık. İstanbul Ticaret Üniversitemizin Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama Ve Araştırma Merkezi ile çalıştık. Değerli hocalarıma, rapora destek veren meclis ve komite üyelerimize, sektör temsilcilerine ayrı ayrı teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Burada emeği çok büyük olan değerli arkadaşımız Ercan KARAKURT kardeşime de özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu projede gerçekten çok güzel bir çalışma ortaya koydu” dedi.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhittin ADIGÜZEL: “Bu işin fikir babası Ercan KARAKURT’tur. Komite üyeleri de çok yardım ettiler. Bu çalışma hem Türkiye’de hem de Dünya’da ilk. Sektörel olarak böyle bir çalışma yok” dedi.

İTO 24’nolu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Dr. Kayıhan Özdemir TURAN: “Bu sektör çok uzun sürelerdir icra ediliyor. İçinde bulunduğu ekonomik düzenin, içinde bulunduğu yapının geliştirilmesi, iyileştirilmesi, haksız rekabetin önlenmesi, sorunların tespiti, çözüm önerisi hep konuşuluyor. Ercan KARAKURT bu konuşulanları dokümante etmek, buna liderlik etmek, bunu akademik dünyayla bir araya getirerek bir kabul edilebilir bilimsel rapor haline dönüştürmek fikrine sahip olarak liderlik yaptı. Bizim her sektörde Ercan kARAKURT gibi kişilere, fikir sahibi vizyoner insanlara ihtiyacımız var. Bizler de bu komite üyesi olarak yeni dönemde onun liderliğinde bu çalışmaya bir nebze de olsa katkı verdiysek kendimizi mutlu addediyoruz” dedi.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Ticaret Odası 24 No’lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Ercan KARAKURT: “2018 yılında ben ilk defa İTO Lojistik Komitesine girerken bir hayalim vardı. Sektörümüzün bir araştırmasını yapılmasıydı. Bunu da 20. dönem komitemdeki o zamanki meclis üyeleri ve komite üyeleriyle, öğretim üyelerimizle hayata geçirdik. 2 yıllık bir çalışmanın ardından çok güzel bir eser çıktı” dedi.

Tanıtım toplantısının sonunda kitabı hazırlayan öğretim üyeleri Dr. Muhittin Adıgüzel ile Doç Dr. Yunus Özcan’a hediye takdimi yapıldı.

Kitabın önsözünden:

"Her insanın hayatı boyunca en az birkaç kez evini taşıdığı göz önüne alındığında evden eve eşya taşıma sektörünün hem tüketici hem ülke ekonomisi açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan ev ve kişisel eşyalarımızın taşınmasının, sektörde asgari kalite standartlarının var olmasını gerektirdiği açıktır.

Bilinen adıyla Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörü, ilk olarak 2012 tarihli 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda, 894 ile 905’inci maddeleri arasında taşınma eşyası adı ile hukukî yer bulmuştur. Bu tarihten önce ülkemizde yılda yaklaşık 4 milyon ev taşımasının yapıldığı, yıllık 22 milyar TL büyüklükteki bir sektör ile ilgili düzenlemenin olmadığı değerlendirildiğinde bu hukuki düzenleme önemli bir gelişmedir. Bununla birlikte sektörde özellikle haksız rekabet, kayıt dışılık, kalite ve meslekî yeterlilik standartları ve diğer birçok konudaki hukukî, idari ve uygulama yetersizliklerinin olduğu sektör paydaşlarınca gündeme getirilmekte ve bu sorunların tespit edilerek önlenmesine dönük çalışmalar yapılması talep edilmektedir.

Bu bağlamda üyelerinin faaliyet gösterdiği sektörlerde mevcut durumu ve sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla bilimsel, objektif ve ülkemizin kalkınma sürecine katma değer sağlayan sektör araştırmaları yaptırıp yayınlayan İstanbul Ticaret Odası, Evden Eve Eşya Taşımacılığı Sektörü ile ilgili sektörde ilk olan bu çalışmayı İstanbul Ticaret Üniversitesi Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne yaptırmıştır."

Kitabı incelemek için linke TIKLAYINIZ