BAĞ-KUR ÖLÜM SİGORTASINDAN SAĞLANAN YARDIMLAR
•  BAĞ-KUR ÖLÜM SİGORTASINDAN SAĞLANAN YARDIMLAR

Madde 40 - Ölüm sigortasından sağlanan yardımlar

  • a) Eşe, çocuklara, ana ve babaya aylık ağlanması,
  • b) Eşe, çocuklara, ana ve babaya toptan ödeme yapılması,
  • c) Ölen sigortalı için cenaze masrafı karşılığı verilmesi.
  • Hak sahibi olarak eş kavramı:
    Bu maddedeki anlamı ile eş, ölen sigortalının yasal anlamda evli olduğu eşidir. Ölen sigortalının eşinin kadın olması halinde hak sahibi olmak mutlak bir nitelik taşır. Yani, eşin kadın olması durumunda belirli bir yaş sınırı ve diğer koşullar bulunmamış olsa bile, hak sahibi niteliğini taşır.

    Sigortalının dul eşi sonradan evlenirse, hak sahibi olma niteliğini yitirir. Ancak, evlenme herhangi bir suretle son bulursa, eş yeniden hak sahibi olma niteliğini kazanır ve kendisine yeniden aylık bağlanır. Diğer yandan, ölen erkek sigortalının dul eşinin T.C. Emekli sandığı, Bağ-kur ve SSK’na tabi işlerde çalışması ölüm sigortasından yararlanmasına engel oluşturmaz.

    Ölen sigortalının dul eşi erkek ise, eşin ölüm sigortasından yararlanması için iki koşul aranmaktadır. Eşin, sigortalı kadının ölümü tarihinde çalışamayacak derecede malul ya da 55 yaşını doldurmuş ve geçiminin sigortalı tarafından sağlandığının belgelenmesi gerekir.

    Ölen sigortalının çocuklarının 18 yaşını, orta öğretim yapması halinde 20, yüksek öğrenim yapması halinde de, 25 yaşını doldurmamış olması gerekir. Bu husus, yalnızca erkek çocuklar içindir. Kız çocuklar geçimini sağlayacak başka bir geliri olmamak ve evlenmemiş olmak koşulu ile bu yardımlardan yüzde 25 oranında yararlanmayı sürdürürler.

    Hak sahibi ana ve babanın ölüm sigortalarından yararlanması için geçiminin sigortalı tarafından sağlandığının ana ve baba tarafından belgelenmesi gerekmektedir.

    Ölüm aylığından yararlanma koşulları:
    Ölüm tarihinde en az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olan, Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken yahut yazılı olarak istekte bulunup malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazandıktan sonra ölen,Bağlanmış bulunan malullük veya yaşlılık aylıkları kesilmiş olan sigortalılardan ölen, sigortalıların hak sahibi kimselerine yazılı talepleri halinde aylık bağlanır.

    Ancak, sigortalı iken geçirdiği iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenler için prim ödeme süresi aranmaz.