“Tarihin lonca teşkilatlarından, bir fabrika gibi çalışan çarşılarına, bedestenlerine çok köklü bir ticaret, üretim tarihinden geliyoruz. Cumhuriyet dönemi boyunca epey deneyim biriktirdik. Artık küçük düşünme döneminin geride kaldığı, büyük adımlar atan bir Türkiye ekonomisi görmek istiyoruz”
Mithat Yümlü

Perpa Ticaret Merkezi’nin kuruluşundan bugüne gelmesinde büyük katkıları olan Perpa Kooperatifi Kurucu Üyesi, Duayen Başkan Mithat Yümlü, 30 Ekim 2018’de vefat etti.

1947 yılında Siirt’te doğan Mithat Yümlü, 1970 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi’nden mezun oldu. 

Yıllar içerisinde Türkiye için birçok önemli görevi yerine getirdi. Türkiye’deki tüm tersanelerin işletmeciliğini içeren Türkiye Gemi Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, devletin bütün marina ve otellerinin yönetimini içeren TURBAN Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerine atandı. Her iki kurum da Yümlü yönetiminde borçlarını temizleyerek kara geçti. 

Yümlü, Türk Standartları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği ve Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu.

1987 yılından itibaren İstanbul Ticaret Odası meclis üyesi olarak görev aldı. İTO’nun en eski meclis üyesi olarak gerek İTO içinde gerekse kendi çalışmaları ile, Türkiye ekonomisini ve ticaretini geliştirecek birçok proje üretti, devlet organlarıyla ve basınla paylaştı. 

Türkiye Ekonomisini Kalkındıracak Projeler Üretti

Bu çalışmalar arasında kentsel dönüşüm, yatırımcıya vatandaşlık hakkı, tarla fabrikacılığı, PERPA TV, adil emlak vergisi, meslek dışı hakimlik uygulaması, hapishanelerin özelleştirilmesi, kooperatif yapımı dar gelirliye konut, kapari projeleri sayılabilir. 

Perşembe Pazarı’nda 15 m2 Dükkandan PERPA Ticaret Merkezi Başkanlığına Uzanan Bir Başarı Öyküsü 

Yümlü’nün en büyük projesi ve eseri Perpa Ticaret Merkezi’dir. 1980’li yıllarda Perşembe Pazarı’nın kaldırılmaya karar verilmesiyle başlar Perpa’nın öyküsü. Önce 9 dükkan yıkılır. İçlerinde Mithat Yümlü’nün de bulunduğu dükkanları yıkılan Perşembe Pazarlı iş adamları bir araya gelir ve bir kooperatif kurarlar. PERPA Yapı Kooperatifi Kurucular Kurulu Ünal Mısırlıoğlu, Mithat Yümlü, Viktor Bali, Mete Alaton, Nurettin Saruhanoğlu, Osman Arpacı, Ahmet Çetiner, İsak Adato ve Ahmet Telli’den oluşur. Amaçları Perşembe Pazarı ruhunu modernizm ve teknoloji ile birleştirebilecekleri bir ticaret merkezi inşa etmektir. Kurucular Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelere başlar ve çok büyük bir başarıya imza atar. O dönemde bütün ticaret merkezleri şehrin dışına taşınırken, Kurucular Kurulu, Şişli Okmeydanı gibi şehrin göbeğinde bir lokasyonda Perpa Ticaret Merkezi’nin kurulması onayını alır.  PERPA Kooperatifi 1989 yılında 34 aylık bir inşaatın ardından rekor hızla devasa PERPA Ticaret Merkezi projesini bitirir. 

Mithat Yümlü 27 sene Perpa’ya Başkanlık Yaptı

Mithat Yümlü 1991 yılında başkan seçilir ve 27 sene PERPA’ya başkanlık eder. PERPA’yı yönetim kurulları ve kooperatif üyeleriyle birlikte çocuğu gibi büyütür, yetiştirir, bugünlere getirir. Bugün PERPA Şişli’nin göbeğinde Türkiye’nin ve İstanbul’un bir gurur abidesi olarak yükseliyor. 
Yümlü’nün ürettiği ekonomik kalkınma projelerinin detaylarına www.mithatyumlu.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.