50 kentin ekonomisine bedel, dünyanın en büyük ticaret merkezi artık esnafa dar geliyor

TAŞTIK! Bize yeni Perpa'lar lazım
Perpa'nIn yapılması planlanan otoparkı, kongre sarayı ve oteli, İstanbul'a yepyeni bir kimlik kazandıracak. Çevre bağlantıları tamamlandığında, Taksim güzergahı 5 dakikaya inecek, Dolmabahçe'ye 7 dakika, Alibeyköy'ye 3 dakika gibi sürelerle rahat ulaşım imkanı sağlanacak. Üst kısımlar yeşil alan olarak planlandığı için otoparkların tamamı yer altına alınarak, çevre görünümünü ve doğal güzellik bozulmayacak. Mimari estetik ve kalite standartları başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun olarak yapılması planlanan binalarda İstanbul'un görselliğine katkı sağlanması öngörülüyor. Ticaret Merkezi'nin ve diğer uygulamaların yapımı tamamen yerli malzeme ve işçilikle gerçekleştirilecek.

Perpa sanal alemde
e-Ticaret'in yoğunlaştığı günümüzde Perpa kompleksinin tanıtımının yapıldığı resmi web sitesi (www.perpa.com.tr), aynı zamanda kobilerin ve büyük firmaların ürün-hizmet bilgilerinin yer aldığı, arz ve talebi bir araya getiren, binlerce ürün ve firma bilgisine kolaylıkla erişim imkanı tanıyan bir portal. Firmaların bütün bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalandığı portal, Perpa'nın sanal alemdeki en büyük desteklerinden biri oldu.

Artık alışveriş merkezi oldu
Berfin Teknik Malzeme San. ve Tic.AŞ: 1991 yılından bu yana Perpa'da faailyetlerine devam eden firmanın sahibi Sinan Eren, piyasanın durgun olduğunu söylüyor. 'Dünyada ticaretin şekli değişti, ayak uydurmamız lazım' diyen Sinan Eren, 'Perpa'mızın merkez olması çok büyük avantaj. Burada Sicil Ticaret, Sanayi Odası ve Belediye'nin şubeleri var. Bu esnafa kolaylık getiriyor. Satışlarımızda rekabet çok fazla, kar oranlarımız düşük, vergiler yüksek. İthalatla bir yere varılamıyor, üretim yapmamız gerekir. Parakende müşterisini buraya çekecek, reklam ve tanıtımı yönetim yapıyor. Buna bizlerin de katılmamız gerekir. Otopark Perpa'yı seçenler için büyük avantaj. Perpa artık alışveriş merkezi olmuştur. İnsanlar rahat rahat alışveriş yapabiliyorlar' şeklinde konuştu.

Karaköy daha ucuz değil
Erhan El Aletleri San. ve Tic.Ltd.Şti: Hırdavatçılıkta çok eski bir şirket olan Erhan Hırdavat, 1993 yılında Perpa'ya taşınmış. Firmanın sahibi Faruk Erhan, 'hırdavatçıların önemli bir kısmı Perpa'ya gelmedi' diyor ve ekliyor: 'Biz organize olamadık. Elektronik esnafı iyi organize oldu, biz olamadık. Perpa konum ve yönetim olarak ideal, ancak sorunlarımız var. Bu kadar büyük ve yoğun trafikte problemler olacak. Tuzla, İkitelli Organize Sanayi ve büyük merkezler hırdavatçıları dağıttı. Burada hırdavatçılar azınlıkta kaldı. Elbiseciler, kuaförler, bilgisayarcılar arasında hırdavatçılar var. Bir de hala insanlarda 'Karaköy daha ucuz' önyargısını yıkamadık. Aslında öyle değil. Burası daha çok tanıtılmalı ve anlatılmalı.'

Perpa doldu, taştı
İsi İş Teknik San.Ti. Ltd.Şti: 10 senedir Perpa'da iş elbisesi ve iş anında koruma amaçlı elbise imalatı ve satışı yapan bir firma. 10 senedir Perpa'da çok değişti değişti' diyen İmdat Aytepe, Perpa'nın artık dolduğunu ve insanların alışveriş için Perpa'yı tercih eder hale geldiğini söylüyor. 'İşler bir kaç yıldır açıldı, sokaklarda insanları görmek buranın esnafına da güven veriyor.' diyen Aytepe sözlerine şöyle devam ediyor: 'Son sıralarda sadece bizim sokağın elektriği her gün 2 saat kesiliyordu, bugün düzeldi. Parakende müşterimiz yok, bizim sektörde pek fazla olmuyor. Biz daha çok toptan siparişlerle yaşıyoruz. Otoparkımızda büyük problem var. Gelen veya giden imalatımızda araçlara uygulanan indirme bindirme zamanı çok kısa ve pahalı. Yarım saat gibi bir zamanda indirme bindirme yapmak bu trafikte çok zorlaşıyor. Bütün bunlara rağmen Perpa her gün daha iyi ve daha güzele gidiyor. Perpa artık alışveriş merkezi olmuştur.'

Perakende satış çok az
Kaya Yapı Sanayi Tic.Ltd.Şti: Halat ve düşme durdurma sistemlerinde uzman bir kuruluş Kaya Yapı Sanayi. 35 yıllık firma 11 yıldır Perpa'da hizmet veriyor. Firmanın satış temsilcisi Ferdal Türkmen, parakende satışların 'hiç' denecek kadar az olduğunu söylüyor. 'Parakende satış burada olmadı... Biraz daha zamana ihtiyacı var Perpa'nın' diyor ve ekliyor: 'Biz firma olarak birçok fuarda tanıtım yapıyoruz. Aslında kendi tanıtımımızı yaparken, Perpa'yı tanıtıyoruz. Bu karşılıklı bir alışveriş.

Perpa bizi, biz Perpa'yı tanıtarak geleceğin alışveriş merkezine dair insanlarında kafalarında bir imaj oluşturabiliriz. Karaköy'deki satış yerlerimizden servis kaldırıyoruz, müşteriyi buraya getiriyoruz. Perpa'yı ofis gibi kullanmak yerine, daha çok tanıtım ve satış amaçlı bir merkez haline gelmesini sağlıyoruz. Otoparkımız eksik ve yetersiz. Bu konu, buraya gelecek müşteriler açısından caydırıcı oluyor.