İstanbul Valiliği, hırsızlık suçuna konu eşyanın ikinci el piyasasında satışının önlenmesi amacıyla hurda ve ikinci el malzeme alım satımlarında "belge" zorunluluğu getirdi. Valilik, hurda ve ikinci el malzeme alım satımlarında uyulması gereken hususlara dair duyuru yayımladı.

 

Hırsızlık suçuna konu olan eşyaların, ikinci el piyasasında alım satımı, hırsızlığın neden olduğu maddi ve manevi zararları artırmaktadır. Adli birimlerce olayların aydınlatılmasını engelleyebilmektedir. Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur.

 

Çalıntı eşyaların çabuk el ve yer değiştirmesi, ikinci el piyasasında herhangi bir kayıt tutulmadan ve belge olmadan alış satışın yapılabilmesi çalıntı eşyalara ulaşılmasını ve şüphelilerin tespitini zorlaştırmaktadır.

 

Hırsızlık suçuna konu eşyanın ikinci el piyasasında satışını önlemek, hırsızlık sonucu elde edilen eşyanın tespiti, şüphelilerin tespiti ve kamu düzeninin korunması amacıyla İstanbul Valiliği tarafından hurda ve ikinci el alım satımı yapan kişi ve firmalar için yeni kurallar devreye alındı.

 

Yapılacak denetimler sırasında, söz konusu duyuruda yer alan kuralların aksine hareket edenlerin tespit edilmesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanacaktır.

 

Duyurunun ayrıntıları ve denetimlerde yetkililer tarafından istenecek olan ikinci el malzeme alım satım belgesi aşağıda yer almaktadır.

 

http://www.perpa.tv/istanbul-valiligi-hurda-ve-ikinci-el-esya-alim-satimina-belge-sarti/